Αλεξίπτωτο πλαγιάς, παραπέντε, paragliding, νέα, συζητήσεις, σχολές
Καλωςήρθατε στο sky.gr. Από το 2000 προσφέρουμε το πιο πλήρες περιεχόμενο για αλεξίπτωτο πλαγιάς, παραπέντε, paragliding στην Ελλάδα.

instrumentDigifly Leonardo Pro

Τεχνολογία, είναι η λέξη κλειδί για ένα σωρό καινοτομίες και εφευρέσεις που έχουν κάνει την ζωή μας ευκολότερη και τα όνειρα μας πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα την αγαπημένη μας πτητική συσκευή που έδωσε στην ουσία φτερά όχι μόνο στα όνειρα μας αλλά και στο σώμα μας.

 

Εδώ και μερικά χρόνια η τεχνολογία πέρασε για τα καλά και στα όργανα που χρησιμοποιούμε κατά την πτήση, ο συνδυασμός vario και gps σε ένα όργανο είναι καινοτομία για εμάς τους πιλότους αλεξιπτώτου πλαγιάς αλλά και των φίλων μας αετατζήδων φυσικά, γιατί με μια ματιά μπορούμε να έχουμε σωρεία χρήσιμων ενδείξεων – πληροφοριών που κακά τα ψέματα μας βοηθούν να εκμεταλλευτούμε τις συνθήκες καλύτερα.

Την αρχή έκανε η Aircotec και μετά ακλούθησε η Brauniger, άλλη μια εταιρία όμως από την Ιταλία έχει δώσει δυναμικό παρόν, είναι η Digifly και το κορυφαίο μοντέλο της Leonardo Pro μου έχει μπει στο μάτι εδώ και καιρό. Με την ευκαιρία της εισαγωγής όλων των μοντέλων της Digifly από τον φίλο και γνωστό σε όλους μας Σταύρο Κωστούλα μπήκα στον πειρασμό να ζητήσω το δικό του για μια ( έστω και χειμωνιάτικη ) δοκιμή.

Σαν συσκευή είναι στιβαρή με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, λογικό μέγεθος (λίγο μεγαλύτερο από ένα απλό vario ) και τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τον ανταγωνισμό, με πληθώρα δυνατοτήτων και παρεχόμενων ενδείξεων, ειδικά με την χρήση του Speed Probe μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί της δυνατότητες του το έπακρο.

Από θέμα ενέργειας χρησιμοποίει δυο ζεύγη μπαταριών ( το ένα είναι επαναφορτιζόμενες  2 Α 1,5 V και στο άλλο απλές αλκαλικές του ιδίου τύπου ) οπότε δεν ανησυχούμε μήπως μας σβήσει επειδή δεν το φορτίσαμε  μιας και μόλις αδειάσει το πρώτο ζεύγος θα γυρίσει αυτόματα στο δεύτερο.

Το Leonardo έχει τρεις διαφορετικούς τύπους οθόνης :

 

1. Thermal Display, έχει έμφαση στο θερμικάρισμα και την ελεύθερη πτήση με 5 από τα 7 πεδία να είναι ελεύθερης επιλογής.  

 

screen1

 

2. Glide Compass Display,  προσανατολισμένη για Glide και πλοήγηση μέσω πυλώνων   (WP) όπως στους αγώνες, με έμφαση την πυξίδα. Τα 3 από τα 4 πεδία είναι  ελεύθερης επιλογής.

 

screen2

 

3. Plotter Display, σχεδιασμένη για την τελική ευθεία ή final glide με έμφαση στον νοητό χάρτη και τον νηματόσταυρο. Τα 3 από τα 4 πεδία είναι  ελεύθερης επιλογής.

 


 

 

 Κάθε οθόνη έχει τρεις υποοθόνες όπου μπορούμε να έχουμε διαφορετικές ενδείξεις στα πεδία ελεύθερης επιλογής, δηλαδή  έχει τρεις Thermal Display, τρεις Glide Compass Display και τρεις Plotter Display.

Έτσι άνετα μπορούμε να φτιάξουμε οθόνες για κάθε περίσταση και είδος πτήσης όπως  Fun, Airstart, Goal κτλ.

Συνολικά έχουμε 45 πεδία ενδείξεων με 33 από αυτά να είναι ελεύθερης επιλογής, εντυπωσιακό ; !!!

Το Leonardo έχει και αρκετές καινοτομίες όπως :

Έξυπνη εναλλαγή οθόνης δηλαδή όταν κυκλώνουμε θερμικό είναι στην  Thermal Display  μόλις το αφήσουμε και πετάξουμε με ευθεία γυρνά αυτόματα στην Glide Compass Display ή Plotter Display, μόλις ξανακυκλώσουμε γυρνά πάλι στο Thermal Display κοκ.

Graphic Altimeter Display Είναι ένα γράφημα που δείχνει το κέρδος ή την απώλεια ύψους σε συνάρτηση με τον χρόνο, το οποίο μπορούμε να το αλλάξουμε σε λειτουργία Thermal Centering Display ένα γράφημα που βοηθά να κεντράρουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το θερμικό. Φυσικά δεν λείπει από της ενδείξεις η κατεύθυνση και απόσταση του τελευταίου θερμικού δηλαδή αυτού που μόλις χάσαμε. Την συγκεκριμένη λειτουργία την έχω δουλέψει και είναι πολύ αποτελεσματική και χρήσιμη.

Thermal sniffer ανιχνευτής θερμικού, μια λειτουργία η οποία μας ειδοποιεί με ηχητικό σήμα και ένδειξη THERMAL ότι είμαστε σε θερμικό πριν ακόμα χτυπήσει το vario γιατί ο βαθμός καθόδου της πτέρυγας είναι μεγαλύτερος από αυτό!

Bluetooth GPS στην έκδοση Leonardo Pro BT μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το GPS σαν ξεχωριστή μονάδα με σύνδεση Bluetooth σε οποιαδήποτε εξωτερική συσκευή όπως κινητό τηλέφωνο όπου με την βοήθεια ενός μικρού προγράμματος μπορούμε να συνδεθούμε με το LEONARDO LIVE του φίλου μας Μ. Ανδρεαδάκη και να έχουμε ζωντανή απεικόνιση του στίγματος και της πτήσης μας στο internet με ότι αυτό συνεπάγετε σε ασφάλεια, διασκέδαση και αγώνες, μπορούμε ακόμα να το συνδέσουμε με laptop computer  και να έχουμε μέσω προγράμματος φυσικά, απεικόνιση της θέσης μας σε χάρτη (π.χ. Autoroute express) ή να μας βοηθήσει να φτάσουμε στον προορισμό μας (π.χ. Destinator).

Περισσότερα και πιο αναλυτικά θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Digifly, www.digifly.com και τις οδηγίες χρήσεως του Leonardo.

Δείτε το σχετικό βίντεο στην παρακάτω διεύθηνση :

http://www.youtube.com/watch?v=6LfmiEhC3Es                  

Αν  θα έβαζα  + και   σε αυτή την συσκευή, θα έβαζα τα εξής :

+

  • Ποιότητα κατασκευής, μέγεθος, έξυπνες λειτουργιές, Bluetooth GPS.

-

  • Σκληρά πλήκτρα (αλλά όχι ασαφή, ακούς το κλικ!)
  •  Μέτριας ανάλυσης οθόνη ( να θυμηθούμε εδώ όμως ότι δεν παίζουμε
    παιχνίδια με το Leonardo, αριθμούς και γραφήματα βλέπουμε )
 

Γενικά πρόκειται για μια αξιόλογη συσκευή που αν κάποιος το μελετήσει και ασχοληθεί με αυτό θα ενθουσιαστεί ! Αν λάβουμε υπόψη μας και την τιμή του, ειδικά σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αξίζει με το παραπάνω και έχει ως εξής :

Το Leonardo Pro BT 640 € ( με Bluetooth ) και το Leonardo 600 € ( χωρίς Bluetooth )

Για πληροφορίες σχετικά με το Leonardo αλλά και όλη την γκάμα της Digifly, σερφάρετε στο www.parashop.gr ή απευθυνθείτε απευθείας στον Σταύρο Κωστούλα.

Σταύρο θα το κρατήσω λίγο ακόμα …

Κυριακάκης Μάνος