Nα τα πάλι τα αιολικά πάρκα...
Απλά μια ενημέρωση πως έχει η κατάσταση
Σχεδόν όλα τα Ελληνικά βουνά έχουν κάποιον επενδυτή να θέλει να κάνει αιολικό πάρκο πάνω τους
Αυτή τη στιγμή χρείζεσαι ένα χρόνο μετρήσεων για να πάρεις άδεια παραγωγής όπότε όπως πετάτε κοιτάτε μήπως υπάρχει 10μετρος ή και ψηλότερος μετρητικός ιστός στο βουνό σας. Εαν υπάρχει ανυσηχήστε.
Στο site της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας μπορείτε να κατεβάσετε τις αιτήσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής για όλη την Ελλάδα. Αυτές δεν σημαίνουν τιποτα διότι απλά θα υπάρξουν και άλλες για τα ίδια μέρη ή και καινούργια.
www.rae.gr
Το Σκιαδοβούνι 1 και 2 θα είναι θα είναι ένα καταπληκτικό αιολικό πάρκο (περιβαλλοντολογικά δεν ενοχλεί πολύ-λίγα δέντρα θα κοπούν-πολά παιδάκια στην Πτολεμαϊδα θα αναπνέουν λιγότερο καρκίνο χάρη χάρη σε αυτό) αν και κατά τη γνώμη μου δεν φυσάει τόσο πολύ εκεί. Δεν είμαι εγώ ο επενδυτής δεν έχω κάνει εγώ τις μετρήσεις να ξέρω.
Εκτός από το Σκιαδοβούνι υπάρχουν εκατοντάδες άλλα μέρη που πετάμε που είναι λαχταριστά για αιολικά πάρκα. Απλά το ανέφερα επειδή έχει αίτησεις επάνω του και μπορείτε να καταλάβετε το μέγεθος και την θέληση των επενδυτών.
Στο Παναχαϊκό πχ πιστεύω τελικά δεν πεθάνανε όλοι οι Πατρινοί πιλότοι επειδή έγινε το αιολικό πάρκο παρόλο που αρκετοί από εσάς ήσασταν σίγουροι ότι θα γίνει έτσι. Επίσης οι κάτοικοι των Πατρών μπορούν να κοιμηθούν μια χαρά από όσο ξέρω. Τέλος ούτε σεισμούς προκάλεσε ούτε ο τράγος δεν έχει προβλήματα στύσης σύμφωνα με μετρήσεις της σεξουαλικής του ζωής παρόλο που και για αυτό διάφοροι ήταν σίγουροι.
Εάν πεθάναν οι Πατρινοί πιλότοι να με ενημερώσετε μη γράφω ανακρίβειες.
Στο θέμα μας. Η άποψη μου είναι να γεμίσει ανεμογεννήτρες όλη η Ελλάδα αλλά φυσικά δεν την υποστηρίζω. Μπορεί να έχετε άλλη άποψη αλλά σίγουρα δεν μπορείτε να έχετε και να υποστηρίζεται την άποψη να μη μπει καμία ανεμογεννήτρια πουθενά. Εγώ (και βάλτε στη θέση μου έναν επενδυτή σε ανεμογεννήτριες) θα δεχθώ φυσικά να μη μπουν παντού και φυσικά καθόλου σε κάποιο σημείο εάν κάποιος ενοχλείται πολύ.
Άρα έχουμε ένα δεδομένο: Σε όποια απογείωση-περιοχή πτήσης έχετε και ξέρετε ότι σχεδιάζεται αιολικό πάρκο πλησιάστε τον επενδυτή και πείτε του το προβλημα, εξηγήστε του τι σημαίνει για σας να πετάτε. Σκεφτείτε μήπως τελικά σας αρκεί η απογείωση να μείνει καθαρή με ενά χωρο 500 μέτρων για δυναμικό και μήπως σε κάποια μέρη όντως δεν πετάται κοντά στην κορυφογραμμή μέχι 100 μέτρα από πάνω της.
Εάν υποθέσουμε ότι το Σκιαδοβούνι προχωράει ο χώρος του αεραθλητισμού θέλει το Σκιαδοβούνι 1 και 2 να ματαιωθουνε ή μήπως αρκεί να μη μπουν ανεμογεννήτριες 1 χιλιόμετρο από την απογείωση και εκεί πχ που πάντα βγάζει θερμικό?????
Μιλάω για το όποιο Σκιαδοβούνι...και για όποιο αεραθλητικό σωματείο-ομοσπονδία-παρέα που πετάει κάπου και μπορούν σαν λογικοί άνθρωποι να σκεφτούν ότι δεν είναι ανάγκη να ματαιωθεί ένα αιολικό πάρκα απλά αρκεί να τροποποιηθεί λίγο.
Εάν χρειάζεται να ματαιωθεί περάστε απευθείας στις απειλές
Ο επενδυτής λογικά θα σκεφτεί το αίτημα σας είδικά αν συνοδεύεται με λογικές εκφράσεις και γενικό πνεύμα συνεργασίας. Εάν δεν το δεχθεί κατά σειρά προτεραιότητας οι απειλές σας είναι.
-Θα πυροβολούμε τις ανεμογεννήτριες
-Θα σε πάμε στο συμβούλιο της επικρατείας και έχουμε και διακστή που πετάει
-Θα βάλουμε αρχαία(πρώτα βάλτε τα και πάρτε τηλέφωνο την αρχαιολογική και μετά απειλήστε)
Δεύτερο δεδομένο
Τον Φεβρουάριο θα βγει ο Χωροταξικός Χάρτης της Ελλάδας άπό ο ΥΠΕΧΩΔΕ ειδικά για τις ΑΠΕ και τις ανεμογεννήτριες για δημόσια διαβούλευση. Και πριν και κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης πρέπει να επέμβει η Αεραθλητική Ομοσπονδία και οι Αερολέσχες διότι απλά μπορούν να δεσμέυσουν περιοχές. Η μια κίνηση είναι η καταγραφή Αεραθλητικών κέντρων και η αποστολή τους στο ΥΠΕΧΩΔΕ πριν και κατά την διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης.
Η δεύτερη είναι η ίδια καταγραφή και η αποστολή στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που πρέπει να δώσει άδεια για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου.
Και τα δυο δεν ξέρω πόσο θα αποδώσουν αλλά νομίζω ειδικά το πρώτο μπορεί να λειτουργήσει με τη δέσμευση μικρών ή μεγαλύτερων εκτάσεων τα οποία θα χαρακτηριστούν αεραθλητικά κέντρα στον χάρτη.
Αλλιώς υπάρχει η περίπτωση μελλοντικά και μετά την ψήφιση του σχεδιασμού από τη βουλή περιοχές πολύ χρήσιμες και κρίσιμες για πτήσεις να απορριφθούν ακόμα και από το Συμβούλιο της Επικρατείας με το προηγούμενο της ένταξης τους ως κατάλληλες για αιολικά πάρκα στον χωροταξικό χάρτη.
Και το Σκιαδοβούνι να γεμίσει ανεμογεννήτριες...
Υ.Σ. Θα έγραφα ότι θα είναι πανέμορφο στον Σκιαδά να βάζουμε το τασκ με τα γιγάντια διαμάντια της τεχνολογίας πλάι μας να παράγουν καθαρή ενέργεια αλλά δεν το κάνω μην προκαλέσω.